Sommarvärme!

Jag blir alltid lika lycklig när solen skiner och solstrålarna värmer! Idag hade vi nästan 28 grader på solsidan, i skuggan, och jag höll nästan på att smälta bort! DÅ är det varmt!!! Hihi... Så imöra ska vi nog gå på utflykt, men på kvällskvisten såklart för att inte hundarna ska törsta ihjäl och få värmeslag. Min kära hundvän G har lagt upp en rutt vi ska gå. Den kommer ta ca 90 minuter tror hon. Så nån gång efter kl 18 tar vi färjan över och ställer bilen på lämpligt ställe. Sen ska vi vandra ut i naturen! Det kommer bli ljuvligt!!! Får nog leta fram både kylfilt och kylhalsband tills dess dock. Kanske ska låna ut armbanden till G också, som inte alls är lika förtjust i värmen som jag är! *S*

Nähä, då var det dags att betala räkningar... Usch, det gör mig alltid på så dåligt humör!!!

Mat tips!

Igår gjorde jag något gott! Jag har ju hunnit bli extremt bortskämd på fiskfronten, så igår åt vi färsk torskrygg! På ett ungefär kommer här "receptet" om jag nu kan kalla det de, eftersom det bara är en lista på vad och inte hur mycket! *ler* Använd tycke och smak ifall du vill testa!

Torskrygg
Dill
Purjolök
Crème fraîche
Systers goda salladskrydda (som jag mer använder som örtsalt)
Citronpeppar
Salt (eftersom salladskryddan inte är fullt så salt)

Jag...
...slängde ner torsken i en ugnsform
...kryddade fisken
...bröt dillkvistar och la ovanpå
...skar purjon i grova strimlor och slängde i formen
...klickade ut crème fraîchen över alltihip och in i ugnen på 175º i 30 minuter!

Servera med potatis! Vi tyckte att det blev en klar hit iallafall! Om jag nu lyckas nästa gång också? Då kommer den bli en följetong! *S*
Bon appétit!

Operation väggfäste

Gårdagen gick nästan till historien som den mest utdragna monteringsdagen ever! Vi höll på i 5 timmar med att få ihop detta härke till väggfäste som skulle sättas upp på vår nya, fina tvbänk! Eftersom Jonas vet hur jobbigt det är att försöka koppla i och ur kablar på en upphängd platt-tv, så ville han ha en upphängning där man kunde vinkla och dra ut tv'n från väggen. Så några tusenlappar senare var denna historia införskaffad från Vogel's.

Alltså, folk brukar kunna klaga på IKEAs beskrivningar. Men efter att ha monterat tre bokhyllor och denna tvbänk från IKEA och sedan det här himla fästet, så är förstnämnda varuhus instruktioner rena barnleken!!! Det var så många olika skruvar och brickor som man skulle försöka lista ut vilken som vi behövde, och att överhuvudtaget begripa sig på instruktionerna krävdes att man hade kopplat in sladdarna ända fram i hjärnan om vi så säger. Men nu är iallafall allt på plats, förutom en vägghylla som ska upp ovanför tv'n. Dessutom ska vi försöka att trolla bort lite sladdar som går till surroundljudet... Jag har "tyvärr" ärvt pappas allergi för sladdar! *s* Men annars så är allt jättefint! Ska lägga upp lite bilder sen när allt är färdigt! :)

Alltså, jag undrar vad som hänt min rygg... Igår var jag jättesvullen på höger sida intill ryggraden. Det var en STOR skillnad på höger och vänster sida. Och jag har riktigt ont... Svärmor tror jag har en riktig inflammation, och jag har ingen anledning att inte tro henne. Hon brukar ha koll. Men jag tror jag ska försöka få tag på min sjukgymnast jag haft tidigare och se om hon mot förmodan kan ta in mig inom en snar framtid för en koll. Men dom brukar ha rätt tjockt, så det får väl bli vårdcentralen och jouren inom den närmsta tiden om det inte ger med sig ordentligt. Det värsta är att jag verkligen skulle behöva göra en rejäl pälsvård på lilleman. Men blotta tanken får ryggen att knyta sig! Jag vet ju hur knäckt jag är i vanliga fall, dagen efter en omgång. Mycket gnäll nu! Men jag brukar ha en tendens att bli gnällig när jag har ont! *GNÄLL*

Och innan dygnet är slut får jag allt uppmärksamma
lilla mamma på morsdag här med!!!
Hoppas du haft en härlig morsdag mamsen min! Och hoppas att det kommer ett "paket" på posten imorn! Annars blir jag ännu mer grinig! ;) Önskar dig allt gott!!
KRAM på dig mami!!!





Me LIKED!


En sån dag

Har haft en halvmastig dag! Klockan 13 skulle jag lämna min arbetsstol på hjälpmedelscentralen, och efter en stunds väntan så dök en tekniker upp. Stolen har inte hållt laddningen den senaste tiden, och dessutom dök det upp ett ovälkommet oljud i söndags när man hissar upp/ner stolen. Den låter ilsket och HÖGT så jag bad honom kolla upp även det. Sen så fick jag åka iväg direkt till sjukhuset eftersom min andningsmaskin inte betett sig som den borde. Jag har Äntligen fått en ny mask, en avgjutning av min egen näsa, och när jag kom hem i onsdags efter att jag hämtat upp den och så tillslut skulle gå och lägga mig - då funkar inte maskinen helt plötsligt! Eller, ja, den går igång men den ska känna av min andningsintervall och ge mig en extra puff varje gång jag andas in. Njet, nada, zero! Den körde sitt eget race och sket fullständigt i hur jag andades. Så torsdag, fredag och helgen gick innan jag fick tag på "min" sjuksköterska igår. Dealen vi gjorde var att jag skulle ringa teknikern idag, men han var sjuk igår så chansen att han skulle vara tillbaka idag var väl inte så hög. Fick jag inte tag på honom så skulle jag ringa min sjuksköterska, vilket jag även fick göra idag då han inte var anträffbar. Vi bestämde att jag skulle åka upp till Sömnlabb när jag lämnat stolen. Självklart fungerar skiten exakt klockrent när jag så är på plats på sjukhuset! Typiskt apparater... Men jag fick iallafall en ny och bättre luftfuktare som sitter ihop med maskinen, och nya filter. De var behövligt! Så inget ont som inte har något gott med sig... *s* När jag var färdig där så var klockan ungefär halv tre, och jag hade bestämt kl 16 med hjälpmedelscentralen så tid skulle avverkas. Tog en tripp till Frölunda Torg och käkade lite paj, sen var det dags att rulla och hämta stolen. Det hade bytts batteri, vilket också var min diagnos på stolen, men tror ni missljudet var åtgärdat? Näpp. Hon i receptionen sa något vagt om att det inte gick att ordna, hon trodde det var något med kolven, men jag skulle säga att det är motorn som är lite vajsig! Ja, alltså, jag kommer bli sjukt galen, irriterad, pissed, arg and you name it inom en snar framtid, och då SKA det här ljudet bort! Punkt slut!

Och när vi ändå är inne på ämnet irriterad.... Frösunda assistans är det företag som jag anlitar för min assistans. Jag är verkligen jättenöjd med mitt kontor! Men - de har introducerat ett nytt kris och bemanningscentrum dit alla assistenter ska ringa om dom blir sjuka. Och i vårt "team" har vi alltid skött sånt här internt, vi löser alltså själva det här med att hitta en ersättare. Det var även sagt från vår sida att det måste framgå hos den där centralen. I helgen så skulle min assistent Emmelie jobbat, men hon blev sjuk. Det blev lite krisigt på assistentfronten då alla mina kära vikarier är lite svåråtkomliga! *s* En är mammaledig, en är i asien och den tredje fick rycka in men blev också sjuk! För att ta en lång historia kort, så ringde de fördömda kris och bemanningscentrumet både lördag och söndag för att få veta Vem som Jobbade! Ska väl dom skita i? Huvudsaken att det löst sig? Hålla på å ringa och jaga en hela dagarna. Nä, jag gillar det INTE! Idag började dom dessutom ringa in folk över mitt huvud, så då brann det fullkomligt och jag ringde och sa att nu får dom lägga av! Sa att dom jagar oss alla, både mig och mina assistenter. Eller, det sämsta är egentligen att dom knappt ringt mig, dom har ringt hem två gånger varav den ena var idag och den andra var i lördags. Sen har dom ringt JONAS! Men inte mig??!! Var tvungen och fråga vilket mobilnr dom hade till mig, och även fråga om det inte står att vi ska sköta allt sånt här själva? Svaret blev: "Nej, det står inte så, det står att vi ska ha en dialog med kunden." Ja men GÖR då det, och prata inte med alla andra runtomkring mig, svarade jag. För det visade sig när jag kom hem att följande dessutom hade utspelat sig.

Frösunda kris och bemanningscentrum ringer och frågar efter mig.
Jonas: Nej hon är inte hemma, hon är i stan. Ring henne på mobilen.
Frösunda k o bc: Njaa, jag vill inte störa.... Jag kan vänta tills hon kommer hem.
Jonas: Nej hon kommer inte hem förrän 21.30 ikväll - RING henne på MOBILEN!
Frösunda k o bc: Nja.. ja, ok då....

Och det kallar dom att ha en dialog med kunden???? EN gång har dom ringt direkt till min mobil under de här 5 dagarna, och det var i eftermiddag strax efter fyra! En fantastiskt frekvent dialog. Nä, jag vill slippa den här himla centrala enheten hädanefter. Alla som varit "drabbade" av den här kontakten känner sig bara jagade och stressade över att det heela tiden ska hållas koll på hur det går, kan du jobba, är du frisk, vem kommer imorn.... Jag tycker det borde räcka med en enkel sjukanmälan, och en friskanmälan när man är på banan igen. Men Nej, så fungerar det inte hos Frösunda k o bc! "Men det är bara för att det ska vara så tryggt som möjligt för dig, så att det inte blir så att ingen dyker upp hos dig!" Men det har aldrig hänt, och kommer aldrig hända, för vi är en tight grupp där vi Fixar problem som dyker upp! GHAAAA! Så, nu har jag irriterat mig klart. Kanske. Det ska däremot tas upp med mitt kontor. Det måste gå att få slippa gå via Stockholm. Snälla?

För att gå vidare på dagen efter sjukhuset, så skulle jag träffa min hundvän G för att åka till djurbutiken My One och gå på nåt som skulle heta Hundkväll. Men vi hade lite tid innan hon skulle anlända, så jag och min ass Maddlan tog oss en fika! Det var riktigt gott med hembakt och en latte! Annonsen om hundkvällen lät jätterolig och intressant, för det skulle vara info om olika foder, lite uppvisning av klickerträning, agility och lite smått och gott sådär! Men vilken flopp! Det var en kille (som mest såg ut som en tjej) som var från Royal Canine som skulle stå och svara på folks frågor. Det var inte alls föreläsningar eller så som vi trodde, och han hade nåt litet erbjudande där på deras foder om man var intresserad, vilket jag inte alls var, och sen fick man en penna och annat tjafs som en liten folder om första hjälpen situationer. Så mycket mer erbjudande vet jag väl inte om det var. Jo, om man köpte Royals foder så fick man i kassan faktiskt en hel del grejer extra, som underlägg, vattenflaska, bandage, hundgodis m.m. Så jag vet inte om jag hurrar så mycket för kvällen, men jag ångrar verkligen inte att jag åkte! För den stora behållningen av kvällen, var de som kom från Hundstjärnan och som visade upp lite rallylydnad och freestyle. Jösses... tänk om man orkade träna sååå hårt att man fick en så lydig och uppmärksam hund som den där riktigt duktiga rallylydnadsvovven!!! :) De har iallafall en uppsjö av intressanta kurser, och jag är SÅ sugen!!! Det är alldeles för många som jag vill gå bara... Ehm! *S* Däremot har de flera intressanta föreläsningar som jag Verkligen ska försöka gå på! Det kommer bli en närmare bekantskap det här känner jag på mig! :)


Vilken karl! :)

Mina kära vänner, jag har världens bästa karl! *ler* Idag har han svept fram som en virvelvind. Han har kört flera tvättar, oljat in alla våra utemöbler, byggt solskydd för sistnämnda som inte får stå i solljus och torka, rensat i mardrömsrabatten, byggt ihop 1/3 av vår nyinförskaffade tvmöbel och fixat mat! Jag har säkert glömt nåt också. Ibland bara slår han mig med häpnad *ler* Dessutom, han överraskade mig för några månader sedan med att utbrista "vi måste nog åka och köpa mer krukor. Så det blir lite mer enhetligt här hemma." Jag blev helt stum i en sekund den gången. Trodde ärligt inte att grabbar kom i den här förpackningen längre! Det var förvisso en av de saker jag sa från den första gången vi sågs. Pratade med mamma och syster och sa just detta "jag trodde inte det fanns den här typen av killar längre! Jag trodde dom hade dött ut?!" Men några få fina exemplar finns det visst kvar *ler* Och jag har den bäste!!! Hihi... :o)

Så tack älskling för att du är så bra!

Yes!

Där kom sommaren! Det är en klar skillnad i luften, det doftar sommar! Så det känns lite märkligt att sitta här och titta på ishockey! Men heja Sverige!!! Dags att styra up det här 1-1 läget!

We like!

Det känns helt ok när klockan är 21.30 och det fortfarande är över 19 grader ute! Mycket trevlish! :)

Har en trött kille här intill....

Tror att lilleman fått för mycket motion! *s* Eller, rättare sagt är det väl så att han bara är ovan - vilket helt och hållet är vårt fel och inte hans. För just nu är han så trött, så trött... Jag har piskat på mig själv nu, och bestämt att det SKA bli förbättring. Varje dag ska vi ut och gå, fast jag ger mig dispans om det regnar. Det har väl blivit lite för slappt på den fronten. Han har ofta fått springa i trädgården bara. *skämmas*
Men igår blev det iallafall två vändor, en riktigt rask sak i 40 minuter på förmiddagen som nog tog, och på kvällen gick vi bort till Heinövallen och tittade på husse och hans lag. Det var en mindre nöjd herre som satt med oss... Han gnällde och hade sååååååå tråkiiigt.... Inte ens vombenet var av intresse. Men jag bestämde mig för att vi skulle se hela matchen, och det gjorde vi. Två timmar senare var vi hemma igen. Cash fick träffa en Bichon Frisée också, fast han var så himla fult klippt! Men det verkade vara en trevlig liten hund! Fast Cash går alltid undan efter en liten stund, verkar som han vill hålla hundar han inte känner på avstånd efter den första kollen. Däremot när vi går längs vägen, så går vi förbi en tomt där det bor en liten Westis. Cash blir helt förstöööörd när vi närmar oss tomten, och gnäller längs med deras stora häck, och jag tror ändå inte dom har träffats någon gång. Men tydligen är den där Westisen nåt alldeles speciellt!

*ler* Jag skulle nästan försökt fotat Cash nu. Han ligger på soffan bredvid mig och sover. Med huvudet på sitt gosedjur. Han är så söt så det nästan gör ont! :) Men han ligger åt fel håll, och flyttar jag mig nu så kommer han bara flytta på sig också, and there goes that kodak-moment! *s*

Nä, nu måste jag få nåt i magen för relativt snart ska vi vandra till svärmor med hund och själva vandra vidare till min orkester som haft uppehåll i 2 veckor. Vi ska köra vår föreställning snart igen, så det lär behövas dammas av en smula! Tjingeling!

Äntligen!!!

Äntligen kom värmen även till oss! Den är så helt fantastiskt välkommen så jag vet inte vad! Nu ska jag göra mig en smoothie och gå ut och sätta mig i solen! Cash har redan lagt sig på sin plats. På dörrmattan mitt i solen.

Tips på en god soppa!

Har ett tips på en riktigt trevlig kycklingsoppa som jag ramlat på här på nätet (sopprecept.se) Det var någon gång för ett par månader sedan som jag blev så himla sugen på soppa, och googlade i vanlig ordning min önskan. Hittade då denna sida, som har rätt många intressanta recept. Bland annat denna soppa, som vi ätit 2 gånger sedan dess. Senast ikväll! Är fruktansvärt mätt i magen fortfarande. Vi brukar äta vitlöksbröd till soppan, det kan rekommenderas!

Däremot brukar jag inte göra i den ordning som står, jag tycker t ex att det låter väldigt lite att koka kycklingen i 10 minuter, så jag brukar förkoka den i 20-30 minuter under tiden som jag tärnar och hackar grönsakerna. Men gör som du tycker verkar bäst! Så enjoy! :)

Krämig kycklingsoppa

Få saker är så värmande som en härlig kycklingsoppa! Här är en enkel och god variant. Servera soppan med nybakat bröd.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 8 dl kycklingbuljong
  • 2 -3 kycklingfileér eller 400 gram urbenat kycklingkött
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 dl gröna ärtor eller sockerärtor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk cream fraiche

Gör så här

Dela kycklingfiléerna i mindre skivor eller skär kycklingköttet i bitar.

 

Skala och tärna moroten och palsternackan och hacka löken. Fräs löken i lite olja och lägg i moroten och palsternackan. Låt grönsakerna bli mjuka och ställ åt sidan.

 

Koka upp buljongen och lägg i hälften av grönsakerna. Hacka och lägg i vitlöken och tomatpurén.

 

Koka mjukt och mixa soppan helt slät. Lägg i kycklingen och låt soppan puttra i cirka 10 minuter tills köttet är genomkokt.

 

Tillsätt resten av grönsakerna och smaka av soppan med salt, peppar och timjan.

 

Varmhåll soppan och vispa i cream fraichen just innan servering.

 


Börjar bli en dålig trend!

Den större delen den här veckan har jag inte kunnat somna utan har slocknat någon gång efter 03.30. Har 1.5 timmar kvar då :P Fast just i natt är det nog mest kroppens fel. Den är inte helt hundra. Och den gör mig lite nojjig. Gallan är inte glad på mig, utan molvärker i sidan sedan någon vecka. Så nu har jag tröttnat och tänkte behandla mig med lite Voltaren i några dagar. Det är bara det att jag egentligen inte ska äta den sortens värktablett av två andra orsaker. Dels är det min mage och matstrupe som inte gillar de så värst bra, så då måste jag trycka i mig Omeprazol för att lugna magen. Men sen är det framförallt det att jag ju äter en betablockerare för hjärtat och min höga puls. Och då ska man inte äta dessa värktabletter. Men jag har varit i kontakt med min läkare på hjärtmedicin vid ett annat tillfälle och han säger att eftersom jag inte äter betablockeraren pga hjärtsvikt så bör det inte vara några problem (tror jag bloggat om detta tidigare, ber om ursäkt ifall jag upprepar mig) :) Men det är det där "bör" som spökar. "Tänk om jag ändå inte skulle tagit den andra voltaren tabletten, tänk om kroppen inte gillade det? Tänk om jag gjort något dumt?!" Sen är det liksom kört, hjärnan nojjar på och jag får en känning av vad jag tror är den gamla hederliga bröstmuskeln.

Får nog säga ursäkta igen, vilket otroligt trist inlägg!!!

För att nämna något trevligare så var jag och min min assistent Madelen och min hundvän G och hennes hund iväg på en liten utflykt idag. Det hade öppnat en ny djuraffär i samhället närmast öarna som vi ville spana in. Sen efter det var avklarat (det gick rätt fort, var inte så värst mycket där) så gick vi och tittade på lamm! Dom var för söta! Vi tog oss även en skogspromenad och hundarna var så nöjda! Det var riktigt härligt väder, och vi var borta i nästan 2.5 timme. Sen var både jag och Cash trött!

Varför är jag inte det nu då? :)

SOMMARENS FAROR! (OBS! Långt)

Föreläsning på Västra Djursjukhuset

Sofia Honkavaara, leg. Vet.


GIFTINFORMATIONSCENTRALEN 08-33 12 31 (dagtid)

Men det ska även finnas ett dygnet runt nummer, där man först och främst hjälper människor, men om det finns möjlighet även djur.

 

FÄSTINGAR

Dessa elakingar finns faktiskt året om, ifall graderna håller sig kring 10 dygnet runt. Här nere i södra Sverige är det ju inte alltid riktig vinter, och då finns det möjlighet att fästingarna klarar sig. Var därför uppmärksam ifall vädret håller sig på 10 grader och uppåt.

 

Fästingmedlen går ej in i blodomloppet, utan det håller sig enbart i hudlagret. Där sprider sig däremot de verksamma ämnena ut över hela kroppen. Men alltså inte in I kroppen och dess blodomlopp.

 

OM det skulle uppstå någon reaktion i samband med fästingmedel, så dyker reaktionen upp inom ett par dygn som längst. Det kan vara klåda, irritation i huden. Om detta sker, så tvätta hunden i schampo och om den använt fästinghalsband ska det självklart inte sättas på igen.

 

Veterinärförbundet rekommenderar inte hälsokostpreparat då det inte gjorts fullständiga eller ens några studier om dem. Är det däremot klassat och godkänt som medicin av läkemedelsverket så kan man vara lugn att studier gjorts.

 

Och det givna under fästingtider är: Kolla dagligen igenom pälsen!

 

SJUKDOMAR från fästingar

  • Anaplasmos
    • Akut feber, trötthet, inappetens (hälta)
    • De mår kort och gott inte bra, kräks och har Hög feber (upp mot 40˚)
    • Det är lätt att upptäcka sjukdomen i mikroskopet och det går fort att behandla den.
    • Smittan sitter i fästingens tarm och smittar därför inte förrän efter ca ett dygn om inte fästingen avlägsnats.
  • Borelios
    • Vandrande hälta, trötthet (och ibland feber.)
    • De flesta smittade hundar får aldrig några symtom.
    • Smittan sitter i fästingens tarm och smittar därför inte förrän efter ca ett dygn om inte fästingen avlägsnats.
  • TBE
    • De flesta infekterade får aldrig symtom.
    • Enstaka misstänkta fall
    • Tecken på sjukdomen; de kan få kramper och skakningar. Det kan verka som om nervsystemet är ur spel.
    • Svårt att ställa diagnos.
    • Hos människor tar man både benmärgsprov och blodprov för att fastställa sjukdomen, det gör man inte hos hundar.
    • Smittan sitter i fästingens saliv och smittar på en gång.

HUGGORMAR

  • Kontakta ALLTID veterinär!
  • Håll djuret i ABSOLUT stillhet!
  • Manipulera INTE bettstället!
  • Kortison ger ingen behandling, enbart lite lätt smärtlindring!

Hundens blodtryck får inte öka, då giftet sprider sig fortare. Viktigt att hålla hunden absolut lugn, den får inte bli uppjagad.

  • Skador kan uppdagas flera dagar efter bett, så därför ska man ALLTID åka till veterinär om man misstänker bett.
  • Kan ge påverkan på blodkärl, njurar, lever och hjärta.

Hundar blir ofta bitna i/över nosen, katter ofta i tassen. Ofta kommer svullnaden först efter några timmar, så det kan vara svårt att se några konkreta tecken direkt vid händelsen. Men svullnaden kan pågå under upp till 24 timmar! (Stackars hundar!)

 

ANDRA SMÅ KRYP

  • PADDA
    • Har toxiner på huden
    • Ger en extrem ökning av saliv hos hunden
    • Ger ingen feber eller andra symtom och går över själv efter ett tag.
  • GETING
    • Ingen fara, det gör ont men går över efter en stund.
    • Det finns ingen dokumentation att hundar skulle vara allergiska mot geting eller humlestick.
  • BRÄNNMANET
    • De bränns rejält, men det går över.

BADANDETS BAKSIDA

  • Hot Spot (våteksem, retrievereksem)
    • Olika hundar är olika känsliga
    • Förebygg!
    • Det är en infektion i huden.
    • Det har en väldigt snabb utveckling från ”litet rött märke, till att bli stort som en handflata”
    • Var noga att skölja av riktigt ordentligt, så det inte finns några smutsrester eller schamporester och var noga att få hunden riktigt torr.
    • Våteksem måste få luft! Raka rent och tvätta rent!
    • Blir det större än en handflata är det svårt att få bukt med det själv, kontakta därför veterinär.
    • Det är vanligt på hundar med tjock päls. Det kan räcka med ett sandkorn som ligger och skaver, så är irritationen igång.
  • Öron/Ögoninflammationer
    • Efter bad i sjö och hav.
    • Skölj med koksalt.
    • Om hunden kniper med ögat kan det vara ett tecken på en skada på hornhinnan, kontakta därför alltid veterinär om hunden kniper med ögat!
  • Vattensvans
    • Efter intensivt badande
    • Kallt vatten
    • Kan ofta läka själv.
  • Träningsvärk…
    • Vattenträning är jobbigt för musklerna, så har man t ex en gammal hund som inte är så van vid långa promenader så ska man se till att den inte badar för intensivt. För då kan den få ont dagen efter…

ALGBLOMNING

  • Giftiga ämnen kan utsöndras vid algblomning.
  • Hundar är känsligare för detta än vi människor.
  • Symtom inom 2 dygn.
  • Tvätta hunden med schampo, annars kommer den slicka i sig de giftiga ämnena som sitter i pälsen och därmed få i sig eländet!

ÅKA UTOMLANDS

  • Börja i god tid – 6 månader innan!
  • Rabiesvaccination + blodprov krävs för att komma IN i Sverige igen.
  • Pass – kan man få t ex på Västra Djursjukhuset.
  • Avmaskning ska göras innan man får komma in i Sverige igen.
  • Hälsointyg kräver vissa länder att man ska ha för att få komma in i landet.

ABSOLUT ALDRIG…

  • …lämna hunden i bilen vid risk för sol
  • …binda hunden i dragkroken

FARLIGA FRESTELSER

  • Majskolv
    • Den har perfekt storlek för att stoppa igen tarmarna.
    • Ge hunden majskornen, men inte kolven!
  • Lök
    • Den bryter ner de röda blodkropparna och det räcker med 0,5 % av hundens kroppsvikt för att ge symtom av en förgiftning.
    • ”pyttipanna” förgiftning (om man ger hunden pyttipanna varje dag kommer den bli förgiftad. Men om man t ex ger hunden köttbullar som gott-godis vid träning är det inte någon fara. Det är så extremt små mängder.)
    • Det räcker med 0,5% kroppsvikt för att ge en förgiftning.
  • Russin/vindruvor
    • Kan ge Akut njursvikt!
    • Mycket varierande dos hos hundar. En del kan tåla en liten del procentuellt av sin kroppsvikt, medan en annan hund inte tål mycket alls.
    • Symtom på akut njursvikt är bland annat att hunden är trött, kräks och att den dricker mycket.
    • Akut njursvikt kan vara mycket farligt!!!
  • Choklad
    • Innehåller Teobromin (som är farligt och gör att hunden kan få skakningar och darrningar och som kan ändra hjärtrytmen)
    • Ju mörkare choklad, desto farligare.
    • Vit choklad är därmed inte lika farlig.
    • Det räcker med 20-40g per 10kg hund (mörk choklad) för att det ska vara farligt!
    • För ljus choklad ligger det på ca 100g per 10kg hund.
    • Men äter din hund mörk choklad bör du söka veterinär ASAP!

BARA PÅ SKOJ

  • Att kasta pinne
    • Den kan fastna i munnen
    • Den kan ge sårskada och infektioner
    • Att ligga stilla och äta på en pinne är inte farligt, men den rörliga leken är inte bra och de uppmanar oss ägare att inte kasta pinnar. De får in många sådana skador på Västra Djursjukhuset.
    • Det är bättre med en bra boll i rätt storlek!



Bakat!

Sådärja! Nu är nästan allt bakat inför lördagens kalas! Ska bara slänga ihop en mjölk och mjölfri kladdkaka på lördag *ler* Men de kommer gå fort. Ja, så ska jag göra den beställda - nu mer årliga - jordgubbstårtan också! Något säger mig att jag får åka in till Maxi på torsd/fred och köpa jordgubbar om jag ska få tag på färska.

Hehe, nu kör Jonas igång sin present som han fick av föräldrar med respektive och några av hans syskon. Han önskade sig bara en endaste sak, förutom en platt TV *s* Det var det lite mindre dyrare alternativet: ett Surround system, och han fick ett Panasonic! Så idag har han dragit den sista biten kabel för att få till de bakre högtalarna, som nu står på små fina hyllor! Det blev helt klart bra! Och eftersom svärfar precis kom ner så var han tvungen att demonstrera! Den ende här hemma som inte gillar ljudet och sub'en är vår fyrbenting. He DOESN'T like! Ja, där kom han inspringande i datarummet. Tycker visst att det är riktigt obehagligt det där. Men vi tycker att det är väldigt trevligt! Nu saknas bara TV'n! *ler*

Ja bakningen ja, nu har här bakats totalt:
  • Fudgesnittar med grovhackad center
  • Rulltårta à la klassiker med jordgubbssylt
  • Vaniljmuffins med marsankräm
  • Chokladrutor
  • Kokostoppar
Sen så är det som sagt bara tårtan och kladdkakan på lördag! Nice, nice! Är så gött att det är gjort! Apropå det så ska jag nog gå å skära till Chokladrutorna nu... Och äta lite kanter! *S* Take care!

Längtar till den sena middagen...

Idag vet jag inte riktigt vad som flygit i mig. Men vi har bakat (för vi stannade inte hela matchen som jag misstänkte *s*) Vi bakade rulltårta och några intressanta Vaniljmuffins med marsankräm i! De blev ganska få av sistnämnda, så jag har inte provsmakat dom än... *S* Rulltårtan blev smaskig iallafall! Vanlig hederlig rulltårta med jordgubbssylt!

Å nu ska jag snart slänga in middagen, himlarns sent, men den kommer gå rätt fort. Potatis ska kokas och sedan ska jag slänga in följande aluminiumfoliepaket i ugnen:

3 torskfiléer
färska räkor, skalade
3 kvistar färsk dill
50g smör, utklickad :)
citronpeppar
salt

Och i skrivande stund kokar räkskalen, dillskaft och kryddor på spisen. Det är nog dags att sila av de nu för att reducera den innan sås ska trollas fram. Jag vet inte när jag kände för att trolla i köket senast? Men idag är det rätt kul! Nu hoppas jag bara att maten blir God också!!!

*kurr i kistan*

Färska räkor till frukost!

Det blev en lyxig frukost idag. Färska räkor på Hönökaka. Den satt där den skulle! Och dörren står öppen, solen lyser, värmen är äntligen hos oss. Livet känns härligt! Dessutom ska vi ta och vandra bort till Heinövallen för att kika på lite fotboll. Det blir årets första för mig och Cash! Vädret och tiden har inte riktigt varit med mig på Jonas matchdagar hittills. Men nu kommer vi oss iväg iallafall! Men jag får se om jag har tillräckligt med ro i kroppen för att kolla på hela matchen, eller om kalasbaket drar hem mig... :P We'll notice!

Därför får det bli sånt här i fortsättningen!

Fästingmedel

1 liter vatten
1 vitlöksklyfta
1 burk timjan eller rosmarin
Saft från 1 citron och 1 matsked vinäger
eller saft från 2 citroner.

Koka vattnet tillsammans med vitlöksklyftan och timjan eller rosmarin.

Låt vätskan svalna och sila den sedan.

Tillsätt citronsaften och vinägern i vätskan.

Häll upp i en sprayflaska och spraya på hunden innan varje promenad.

Förvaras i kylskåp.



Hämtat på en väldans bra sida som jag hittade!


*det kliar på hela mig*

De där vidriga, äckliga små kräken!!! Cash fick just sin allra första äckel-fästing! Han var skonad hela förra året från eländet. Och ironiskt nog så fick han Frontline i onsdags! TACK Emmelie som upptäckte kräket!!! Den ligger o brinner just nu, kräket, och det kryper och kliar över hela mig! *rysa* Det finns verkligen väldigt lite saker som är mer äckliga än de där vidriga fästingarna. *hutter* Nä, jag får gå och skaffa mig en tid för vaccinering. Så behöver man iallafall inte oroa sig för TBE. Så får det bli!

RSS 2.0